A tárgy a szakmai törzsanyag része, a második félévben oktatott, kötelező tantárgy. Feladata a Vegyészmérnöki Karon tanuló hallgatók mérnöki szemléletének kialakítása, fejlesztése, és a vegyészmérnök számára szükséges gépészmérnöki ismeretek megtanítása. Ezzel elősegíti az elsajátítandó szakmai kompetenciák között szereplő, a technológiai rendszerek fejlesztésére, tervezésére és működtetésére irányuló szakmai ismeretek megszerzését. 

Elméleti képzés keretében ismerteti a vegyipari alapanyagok (gáz, folyadék, szilárd szemcsés) jellemzőit, kezelését, szállítását. A fentieket áramlástani és mechanikai elméleti alapismeretekkel támasztja alá. Megismertet a vegyiparban leggyakrabban alkalmazott gépi berendezések üzemi jellemzőivel, felépítésével, működésével, alkalmazási területeivel és kiválasztásával.

Az anyag tárgyalása figyelembe veszi a hallgatók matematikai felkészültségét, folyamatosan épít a matematikai ismeretekre.

A tárgyhoz kapcsolódó gyakorlati ismereteket a hallgatók a Vegyipari Géptan gyakorlat c. tárgy keretében kapják meg, amelynek során a műszaki ábrázolás alapjaival és labormérésekkel foglalkoznak.